De zon kan verkleuringen van meubels en vloeren veroorzaken. Een te hoge temperatuur in huis zorgt vaak voor minder energie en slecht slapen. Veel mensen denken pas na over zonwering voor hun huis op het moment dat de zonuren toenemen en de binnentemperatuur stijgt. En dan wil je zo snel mogelijk een oplossing en ontstaat keuzestress. Want welke zonwering kies je als je zonder een al te grote ingreep de zon en de warmte buitenshuis wilt houden?
Jansma Wonen plaatste onlangs voor het raam op onze zolderverdieping, mijn thuiskantoor, een Solar screen. In korte tijd gemonteerd en direct werkend zonder aanleggen van elektra. Een zonnescherm op zonne-energie, dat is toch geniaal!?
Ik kan me voorstellen dat het best lastig kiezen is als er zoveel keuze in zonwering is. Hoeveel warmte houdt een screen tegen en wat is beter, een licht of donker zonnescherm? In deze blog geef ik het antwoord op de 5 meeste gestelde vragen over Solar screens!
Leestijd: 8 minuten
Wat is een Solar screen?
Een Solar screen werkt op zonne-energie. De screens werken dankzij een zonnepaneel aan de voorzijde van de screen. Het zonnepaneel zorgt ervoor dat de accu van de screens oplaadt. Een Solar screen wordt aan de buitenzijde gemonteerd en bedien je met een afstandsbediening.
Wat zijn de voordelen van een Solar screen?
Screens op zonne-energie winnen enorm aan populariteit. Terecht als je het mij vraagt, want het is een duurzaam alternatief voor de standaard elektrische screens.
Alle voordelen op een rij:
- Bij een screen op zonne-energie hoeven geen gaten in de muur te worden geboord voor de bedrading. Bij standaard elektrische screens is dit wel het geval aangezien deze aangesloten worden op het stroomnet. Dus geen gaten in kozijnen of muur en geen lelijke kabelgoten naar je stopcontact.
- Screens filteren zonlicht erg goed, waardoor je binnen geen last hebt van het felle licht. Dat is ook beter voor het behoudt van je meubels en vloer.
- Je hebt geen last meer van schittering op je televisie scherm of zoals in mijn geval op mijn beeldscherm in mijn thuiskantoor.
- De stof van het screen doek houdt de warmte van de zon buitenshuis zodat het binnen lekker koel blijft. Als je huis voorzien is van airo, helpen screens met het verbruik van minder energie.
- Van de buitenkant zie je niet door de screens heen, waardoor het privacy in huis biedt. Aan de andere kant kun je wel van binnen naar buiten kijken, waardoor je geen opgesloten gevoel krijgt.
- Screens hebben in de winter het voordeel dat ze de kou tegen houden dus ze hebben ook ’s winters een isolerende werking.
Wat is beter, een licht of donker zonnescherm?
Dit is bijna een strikvraag, want je eerste reactie is waarschijnlijk dat een licht zonnescherm beter is dan een donkere. Niets is minder waar. Lichte kleuren laten namelijk meer uv-straling door dan donkere kleuren. Natuurlijk kijk je bij het kiezen van een kleur voor je zonnescherm ook naar je woning. Wat past bij de stijl van de woning en de kleur van het kozijn. Houd dus wel in je achterhoofd dat je voor buitenzonwering beter kiest voor een donkere kleur zodat er minder straling binnenkomt. Dan heeft de zonwering het meeste effect en heb jij het beste rendement.
Wat isoleert beter, een rolluik of screen?
Naast screens kun je als zonwering ook kiezen voor rolluiken. In een aantal opzichten lijken ze op elkaar, maar er zijn ook zeker verschillen.
- Rolluiken laten helemaal geen licht door. Hierdoor ligt de isolerende waarde net iets hoger. Rolluiken hebben nog een aantal andere voordelen: ze zijn naast zonwerend ook geluidsisolerend, inbraakwerend, verduisterend, bestand tegen alle weersomstandigheden en voordeliger in prijs.
- Screens daarentegen hebben het voordeel dat je het zicht naar buiten houdt, voldoende lichtinval behoudt en dat de bovenbak kleiner is.
- Voor slaapkamers zijn rolluiken een goede optie. Voor andere ruimtes waar je overdag veel bent, zoals ik in mijn thuiskantoor, dan is een screen een hele goede optie.
- Er bestaan overigens ook verduisterende screendoeken die perfect zijn voor je slaapkamer. Kortom, er is vaak meer mogelijk dan je denkt. Laat je daarom adviseren door een expert zoals Jansma Wonen.
Wat kost een Solar screen inclusief montage?
Wat een Solar screen inclusief montage kost is natuurlijk afhankelijk van je wensen en de afmetingen van de Solar screen zelf. Op het internet vind je allerlei richtprijzen, maar daarmee kom je wellicht van een koude kermis thuis. Mijn advies is: laat je adviseren door een expert. Woon je in het noorden van het land, dan beveel ik je van harte Jansma Wonen aan. Zij hebben jarenlange ervaring in het plaatsen van zonwering en kunnen je goed voorlichten over alle opties. Jansma Wonen maakt graag vrijblijvend een offerte die altijd scherp geprijsd is. Breng een bezoek aan de showroom in Hardegarijp of neem contact op via de website. Daar vraag je ook eenvoudig een offerte aan.
Welk Solar screen kozen wij?
Wij lieten ons vakkundig adviseren door Jansma Wonen. Na een bezoek aan de showroom in Hardegrijp, kwam Jansma Wonen bij ons thuis met samples van kleuren en om het raam op te meten. De levertijd was relatief kort, omdat wij in de winter bestelden. Dan is de vraag naar screens lager en zijn daardoor de levertijden korter!
Mijn tip voor jou: wacht niet tot het lente of zomer is, maar bestel je screen in de herfst of de winter. Dan weet je zeker dat jouw screen op tijd hangt.
Het plaatsen van de Solar screen werd ook verzorgd door de eigen montagedienst van Jansma Wonen. Vanwege het kunststof kozijn zijn de geleiders op de muur bevestigd. Voordat ik het wist was het al klaar!
Ons Solar screen is van Heroal: het Heroal VS Z ritsscreensysteem. Dit is een windstabiel ritsscreen dat dankzij de innovatieve ritstechniek stevig verankerd is in de geleiderail. Het is daardoor bestand tegen windsnelheden tot 145 km/u. Dat is een fijne gedachte aangezien het screen zich op flinke hoogte bevindt. De geleiderail is smal waardoor het bijna niet opvalt tegen de gevel.
Wij konden kiezen uit verschillende kleuren voor het doek en de geleiders. Wij wilden het graag laten matchen met ons huis en kozen daarom voor dezelfde kleur als het kozijn, antraciet grijs. De Solar screen wordt aangedreven door een Somfy io Solar motor en bedienen we met een bijbehorende afstandsbediening. Ideaal! Ik kan nu in alle seizoenen prettig werken in mijn thuiskantoor op zolder. Geen last meer van de zon op mijn computerscherm, ik houd de warmte buiten en heb toch voldoende daglicht om prettig te werken.
Deze inspiratie kwam tot stand in samenwerking met Jansma Wonen.
Tip: maak op Pinterest een blog pinbord en pin de foto hiernaast rechtstreeks naar jouw Pinterest. Zo vind je altijd met gemak je favoriete blogs terug!
Reactie plaatsen
Reacties